Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9-10 Νοεμβρίου 2023 διημερίδα από την ΕΛΛΟΚ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ) με θέμα την Πρόσβαση στην Εξατομικευμένη Ιατρική σήμερα και αύριο.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) είναι η συλλογική προσπάθεια των οργανώσεων ασθενών με καρκίνο, εθελοντών, συγγενών και φίλων η οποία έθεσε τις βάσεις για την ενιαία εκπροσώπησή τους. Σκοπός της είναι η συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων και σε διεθνείς οργανώσεις ασθενών, η συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς της ογκολογικής κοινότητας, η δημοσιοποίηση των θέσεων και ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας της, οι κοινές δράσεις με τους εμπλεκόμενους στο χώρο του καρκίνου και όλα αυτά σε συνδυασμό με τη κατάρτιση στρατηγικού σχεδιασμού και σχεδίου δράσης.
Στην διημερίδα συμμετείχαν κορυφαία στελέχη της ογκολογικής κοινότητας από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος στη κεντρική ομιλία του, τόνισε τη σημαντικότητα εφαρμογής ενός ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ.
Έγκριτοι επιστήμονες ανέπτυξαν την αξία της πρόσβασης των ασθενών στην Ελλάδα στην εξατομικευμένη θεραπεία, καθώς και τη σπουδαιότητα της διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου έγκρισης και αποζημίωσης της εξέτασης με βιοδείκτες και την αναγκαιότητα ελέγχου ποιότητας της συγκεκριμένης εξέτασης.
Οι βιοδείκτες αποτελούν απαραίτητα εργαλεία για τη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παροχή ακριβούς διάγνωσης και στον προσδιορισμό της πιθανότητας ανταπόκρισης του ασθενούς στη θεραπεία. Μπορούν, επίσης να βοηθήσουν στην πρόβλεψη και στην παρακολούθηση της εξέλιξης της νόσου, αλλά και στον προσδιορισμό του εάν ένας ασθενής διατρέχει αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξει μια δεδομένη πάθηση.
Η επένδυση επίσης στην καινοτομία μέσω της έρευνας και τον ρόλο των κλινικών μελετών για την πρόσβαση των ασθενών στην Εξατομικευμένη Ιατρική ήταν στο επίκεντρο των ομιλιών.
Συζητήθηκε επίσης διεξοδικά, με ποιο τρόπο μπορεί να λειτουργήσει, ως μοχλός για την ανάπτυξη νέων θεραπειών, η δευτερογενής χρήση των δεδομένων Υγείας και πόσο απαραίτητη είναι η μεταρρύθμιση της φαρμακευτικής φροντίδας ως προϋπόθεση για την εξασφάλιση της πρόσβασης στην καινοτομία.
Τον Σύλλογο ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΦΙΛΩΝ ΑΥΤΩΝ «ΜΑΖΙ ΣΟΥ» εκπροσώπησε στην διημερίδα η επίτιμη Πρόεδρος κα Ειρήνη Γεωργοσοπούλου-Μισκία.
Το Συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα της:
Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας
Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος
Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας
Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής